UT

 

 

UT - Ultrarövid Terápia®

 

 

 

 

Az UT nem helyesírási hiba, bár kétségtelen ez is egy ÚT, ám ez esetben az UT azt jelenti, hogy Ultrarövid Terápia®. Az aki az ultrarövid terápiát végzi, az az ultrarövid terápiás konzulens. Maga a folyamat pedig az ultrarövid terápiás konzultáció. Az UT nem pszichoterápia, hanem egy intenzív önismereti munka.

Hogyan zajlik egy ultrarövid terápiás konzultáció?

 Az UT első részében beszélgetünk, igyekszünk közösen megérteni a hozott téma összefüggéseit, okait és megoldási lehetőségeit, a második részben pedig, aktív, képzeletbeli párbeszédes technikák segítségével a régi minták feloldása, elengedése és új megoldások keresése felé mozdulunk. Azoknak ajánlható, aki szeretné mélyebben megérteni a helyzetét és készen áll egy jelentős lépést tenni a vágyott célja felé. Három fő jellegzetessége van: Gyors, mély és hatékony.

  • Gyors, mert egyetlen alkalomra, mindössze 90-120 perc időtartamra szorítkozik.
  • Mély, mert arra fokuszál, ami aktuálisan a leglényegesebb és olyan módszereket használ, melyek intenzív érzelmi átélést tesznek lehetővé.
  • Hatékony, mert új felismerésekhez juthatunk, fontos döntéseket hozhatunk, továbbléphetünk, melyek meghatározó változásokat eredményezhetnek.

Az UT első részében a konzulens és kliens beszélgetése során történik meg a téma megértése, összefoglalása, modellezése és a legfontosabb fókusz megtalálása.  Az UT második felében képzeletbeli találkozások történnek életünk fontos szereplőivel, szülök, hozzátartozók, stb. Az UT folyamán, felmerülhetnek fájdalmas pillanatok, megélések, de ezek hozzásegítenek bennünket, hogy elengedjük azokat az érzéseket, amelyeket évek vagy évtizedek óta magunkkal cipelünk. Majd ezt követően képessé válhatunk új döntések hozatalára, és új irányba való elindulásra, elmozdulásra. 

További részletek Dr. Buda László az UT módszer megalkotójának honlapján olvashatók.