Kezdjük az elején!

 

Mit jelent az, hogy kezdjük az elején? Csak egészen pici kitérőt teszünk, mielőtt erre a kérdésre választ adunk. Nos aligha vitatható, hogyha rendszereket vizsgálunk az emberi kapcsolatok, ezen belül a párkapcsolatok számítanak az életünk egyik legösszetettebb, legbonyolultabb és legintezívebb kapcsolati rendszerének.

A válási adatokból látható, hogy a házasságok minimum felében nem sikerül ezt jól csinálni.  A csökkenő házasodási hajlandóság adataiból pedig azt láthatjuk, sokan már meg se próbálják. És persze ne legyenek illúzióink, hogy azok, akik nem válnak el, azok házassága sem feltétlenül tökéletes és teljes. Pedig nyilván igény lenne rá, mert ki ne szeretne boldog párkapcsolatban élni?

Miért van ez így?

  • Egyfelől könnyű észrevenni, bármilyen tevékenységet végzünk, ahhoz tudásra, tapasztalatra van szükségünk (például ha autót akarunk vezetni, jogosítványt szükséges hozzá). Miért lenne ez másképp a párkapcsolattal?
  • Másfelől, minden, ami a környezetünkben létezik, az ápolást, szervizelést, javítást, olykor felújítást igényel bizonyos időközönként, hogy jól működjön (például egy kert gondozása nélkül a gaz győz a nemes növényekkel szemben). Miért lenne ez másképp a párkapcsolattal?

Ebből következik, hogy a jó párkapcsolathoz szükséges tudás és tapasztalat, és szükséges a kapcsolat rendszeres és folyamatos ápolása.

Ha elromlik bármi a háztartásunkban, akkor először megpróbáljuk megállapítani mi a hiba, számba vesszük a meghibásodás lehetséges okait, felállítunk magunkban egy diagnózist.  Egyszerű esetben mi magunk is jól elboldogulunk ezzel, mondjuk egy kilazult konnektor esetén és gyorsan kijavítjuk. Ám, ha egy összetettebb, bonyolultabb berendezésről vagy rendszerről van szó, pl. elromlik az automata mosógépünk, fűtési rendszerünk, akkor szakembert hívunk, aki szintén azzal kezdi, hogy felméri a hiba lehetséges okait, azaz diagnózist készít.

És itt térünk vissza az első kérdésünkre, azaz kezdjük az elején. Tehát,

  • ha most készülünk összeházasodni,
  • ha már házasok vagyunk és
  • nehézségeink támadnak a párkapcsolatunkban,
  • változtatni és fejleszteni szeretnénk rajta,

akkor a kiindulási és legfontosabb kérdés az, hol tartunk most? Azaz legyen pontos diagnózisunk a kapcsolatunk jelenlegi helyzetéről, állapotáról. Ennek ismeretében lehet hatékonyan tovább lépni. A kérdés tehát az, mi a helyzet most?

dr. Joó Antal,  Prepare/Enrich tanácsadó